Thursday, September 2, 2010

Kolm episoodi Odessast

Pühapäev, 29. august

Pühapäevale kohaselt pidasime hingamispäeva ja otsustasime päevaks oma liikuvast kodust, s.t autost loobuda ning tutvuda üllatavalt euroopaliku Odessa elu-oluga. Giidiks oli odessiit Sergei Shigur, kes tuli kohtumisele ettevalmistunult – m.h olid tal kaasas fotod esimest Tallinna-külastusest, mis toimus aastal 1976. Tallinnas nähtut ja kogetut kirjeldas Sergei ülivõrretes. Odessa arheoloogiamuuseumi (Lanzheronivska 4) juurde kuuluvas miniatuurkujude aias ekskursiooni tehes rääkis Sergei värvikaid lugusid Odessa ajaloost ja selle koloriitsematest isikutest. Siinkohal väike soovitus – kui on plaan miniatuurkujude aeda külastada, tasub kindlasti võtta giid, kes teeb ühtaegu sissepõike Ukraina kultuurilukku, aga ka Odessa värvikireva ajaloo radadele, vaid nii on võimalik hoomata Odessa rikkalikku kultuuri- ja vaimuelu.


Õhtuseks muusikaliseks desserdiks kujunes Beethoveni 9. sümfoonia kontsert Odessa suursuguses ooperiteatris, 1887. aastal n.n viini barokkstiilis ehitatud hoones. Muusikagurmaanidel soovitame võtta kohad parterisse, sest loožidest ja rõdudelt võivad mõned hõrgumad palad kuulmata jääda.

Kolmas koht, mida lisaks miniatuurkujude aiale ja ooperiteatrile külastada tasub (ei hakka siinkohal mainima tavapäraseid vaatamisväärsusi ja muuseume), on mõni linna turgudest, kus saab kõike vajalikku alates kanamunadest lõpetades kirevate kilekottide ja kingapaeltega. Turul nähtu põhjal avaldas muljet kohalike oskus loomi käidelda ja maksimaalselt kasutada – lettidel lebasid sinkjad kanavarbad, kuldsed kukeharjad ja hüljatud lehmasabad jms. Mõnel nõrganärvilisemal võib vaatepilt muidugi olemise õõnsaks muuta. Võib-olla ei tasu lihalettide äärde ka väga väikeste lastega minna.


Nii nagu kõikjal mujal maailmas rännates tasub ka Odessas astuda välja n.ö turvalisest turismivööndist ja kiigata viisakuse piires kohalikesse sisehoovidesse, aedadesse ja õuedele. Sealt on näha selle linna minevikku ja olevikku särava ja suursuguse fassaadita. Odessa sisehoovid on ühtaegu boheemlaslikud, lummavad ja müstilised.

No comments:

Post a Comment