Sunday, November 21, 2010

Rütmiline elu. Jõulude lähenemisest Viinis.


„Inimese elu on rütmiline. Inimene vajab rütmi ja regulaarsust. Sestap on oluline ka kirikuaasta ja selle rütmi teadvustamine“, on ühes vestluses tõdenud austusväärne doktor Heino Noor. Järgmisel pühapäeval tähistab kristlik maailm advendiaja algust, mis on ühtlasi ka jõuludeni kestev paastuaeg. Viinis on ettevalmistused jõuludeks pikad ja põhjalikud. Linnatänavad on kaunistatud rohkete jõulutuledega, muidu tühjadesse tänavanurkadesse või vähegi suuremale platsile on paigutatud kioskid, kus müüakse kuuma punši või hõõgveini, piparkooke, rõngassaiu ja kõike muud  maitsvat ja magusat. Kõik on natuke liiga magus, natuke liiga särav ja kiiskav, kuid olgu peale. Siin sedamoodi.


Pea igas linnaosas ja külas on oma jõuluturud, mis rahvast lähemalt ja kaugemalt kokku toovad. Toimuvad kontserdid, etendused ja muu temaatiline meelelahutus. Väljakuid ehivad kuused ja nende all Petlemma sõim jõuluevangeeliumist tuttavate tegelaskujudega.


Kuna lund ei ole, siis põhjamaalases paraku õiget jõulutunnet ei teki ja siinsed piparkoogid ei maitse ikka ka nii nagu kodus. Pisut on selline tunne nagu ostaks novembris piibelehti või sööks jaanipäeval verivorsti.

Advendiaeg tähendab ühe perioodi lõppu ja uue algust. Käesoleva sissekandega päädivad ka siinkirjutaja vested ja mõtisklused Viinist, kui ühest ilusamast ja rahulikumast Euroopa linnast, kus olen viibinud. Tänan teid, head sõbrad, et olete leidnud aega ja logiraamatus toimuvat jälginud. Tänan ka toredate kirjade ja kommentaaride eest!

Meie, rändurid, oleme igavesed teelised ja pidevas liikumises. Minu tee viib mind mõneks ajaks Kasahstani OSCE (Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon) tippkohtumisele ning detsembri esimesel nädalavahetusel peaksin jõudma tagasi Eestisse. Loodan, et trehvame hiljemalt 17. detsembril (19.00) Rändurite klubis, mil külas on ajakirjanik Õnne Pärl, kes räägib Afganistanist ja sealsete inimeste igapäevasest elust ja olust.

Seniks helget ja pingevaba advendiaega teile!

Kristel

No comments:

Post a Comment