Saturday, October 23, 2010

Naschmarkt kui peegeldus Austria ajaloost ja tavadest



Kui 16. sajandil tõid Viini lähikonna lehmapidajad viinlastele piima müügiks, oli neil õigus oma saarepuust piimanõud panna maha selleks eraldatud platsil, mida hiljem hakati nende samade püttide järgi kutsuma Aschenmarktiks. Sellest arenes aja jooksul välja viinlasete suupärasem Naschmarkt.

Ehkki lahtise piima müüki (m.h ilmselt karmide euronõuete tõttu) enam turul ei toimu, saab Naschmarktilt jätkuvalt osta suures valikus piima- ja lihatooteid, aga ka mereande, aed- ja juurvilju, maitsetaimi ja maitseaineid, kohalikke hõrgutisi (k.a kohalikke jooke) ning idamaiseid roogasid. Laupäeviti on turu lõunapoolses otsas ka vanakraamiturg, kust leiab kõiksugu träni alustades Šiva kõrvarõngastest kuni kasutatud rösteri juhtmeni.


Naschmarktil müüdav ja seal toimuv on läbilõige Austria kultuuri- ja ajaloost, aga ka Austria-Ungari keisririigi rahvuslikust, kultuurilisest ja keelelisest mitmekülgusest. Turul müüdava põhjal on võimalik aimata kunagise keisririigi geograafilisi piire ning riigis valitsenud kultuurilist mitmekülgsust ja tavasid.

Wienzeiles asuv Naschmark on ka armastatud kogunemiskoht. Siia tullakse sõprade ja lähedastega päeva esimesele vahuveinile, hommikukohvile või Austria ühele tuntuimale magustoidule  kaiserschmarrn´le (lihtsustatult väljendades on tegemist hakitud pannkookidega). Turul on arvukalt õdusaid söögikohti ja lette, kus head-paremat maitsta või kaasa osta.


Naschmarktile minnes peab aga kindlasti aega varuma, sest turul liikumine ja ka kauplemine toimub Viinile kohase väärikusega. Lisaks võtab rahvarohkusest tulenevalt 1,5 km pikkuse turuplatsi läbimine omajagu aega.


P.S. Mõistagi saab Naschmarktilt osta sügisel populaarset Sturmi ja aastaringselt armastatud kõrvitsaseemneõli. Viimaseta ei kujuta austerlased kokkamist ette.


No comments:

Post a Comment