Saturday, December 7, 2013


 

Alfabeetilisi märkmeid Gotlandilt: B ja F

  
Bergman ja Fårö
 
"Olen leidnud oma kodu, oma tõelise kodu," kirjeldab Ingmar Bergman (14.7.1918-31.7.2007) esmakohtumist Fårö saarega.
 
 
 
Omapärasel moel on läbi aastatuhandete mõned karismaatilised ja erilised persoonid suutnud luua erilise tähenduse ka kohtadele, kus nad on tegutsenud või viibinud. Tundub, et ka Gotlandi kirdetipus asuva Fårö saarega on just täpselt nii. Raske on hinnata, milline oleks praegusel ajal saare külastatavus ilma bergmanliku pärandi ja aurata. 
 
Ühel tormisel aprillipäeval 1960 saabus filmirežissöör ja lavastaja Ingmar Bergman seoses järjekordsete filmivõttepaikade otsimisega Fårö saarele. See käik sai talle saatuslikuks, sest saare omapära lummas teda sedavõrd, et juba samal aastal soetas ta endale saarele suvila ning jäi saarega seotuks surmani. Fårö puutumatu loodus ja üleüldine atmosfäär inspireerisid meistrit sedavõrd, et seal valmisid mitmed tema hilisemad filmid (Persona 1966; Hunditund, 1968; Häbi 1968; Kirg, 1969). Fåröl kirjutas ta ka oma legendaarse „Laterna magica“ (1986).
 
 
 
Bergmani kodu (http://www.bergmangardarna.se/se/default.php?id=1) on avatud loomeinimestele inspireerivas keskkonnas töötamiseks kolmest nädalast kolme kuuni. 
 
"Ma ei tunne ennast siin kunagi üksildasena," tõdes Bergman oma vanaduspõlve kohta saarel, kus ta viibis püsivalt alates 2003. aastast. http://www.youtube.com/watch?v=5Dyz95P4He4
 
Bergmani maised säilmed puhkavad Fårö saare kirikuaias abikaasa Ingridi kõrval. Tähelepanuväärne on suure meistri erakordselt lihtne maakividest hauatähis.
 
 
Ingmar ja Ingrid Bergmani viimne puhkepaik Fårö kirikuaias. Foto: T. Padu.
 
 
Saare keskel asub Fårö kirik, mis on Gotlandi kirikute hulgas eriline selle poolest, et ehitati 19. saj kapitaalselt ringi. Algseid müüriosi leidub pikihoone ja torni seintes. 18. sajandi keskel hävis pikselöögist kiriku tornikiiver ja ehitati uus, tänapäevani säilinud kiiver. 19. saj keskel ehitati kiriku pikihoonele põiklööv.
 
 
Foto: T. Padu.
 

Omapärased on ka kaks hülgejahil jääpankadelt pääsenute mälestustahvlit (käutatavlor, käut=säl 1618 ja 1767).
 
 
Foto: T. Padu.
 
Kirikus avatakse igal aastal Bergmani filmifestival, mida korraldab Bergmani keskus (http://bergmancenter.se/en/).
 
 
Bergmani keskus. Foto: T. Padu.
 
Bergman ei ole aga ainus filmilooja, keda saar oma kohati sürrealistliku loodusega on lummanud – 1986. aastal filmis saarel oma viimase filmi (Ohverdus) Andrei Tarkovski.
Lisaks Bergmanile on Fåröl suvitada armastanud teisedki Rootsi prominentsed isikud – nii näiteks veetis saarel üle kolmekümne suve Rootsi pikaajaline peaminister Olaf Palme. Tema mälestuseks on asutatud Sudersandi lähedale ka põhjamaiselt minimalistlik mälestusplats (koordinaadid: 57.957089 19.253299).
 
 
Helgumanneni kaluriküla. Foto: A. Engman. Vaata virtuaaltuuri: http://www.virtualsweden.se/panorama/helgumannen-faro
 
 
Pikemas ajalises perspektiivis ei muuda saart muidugi ainulaadseks seal viibinud prominentsed isikud, vaid unikaalne loodus – jääajal erosiooni tulemusel moodustunud raukad (raukarn / kivirahnud), klindid, 97 km pikkune rannajoon, soode ja rabadega nõmmed. Üks maalilisemaid raugastega randu asub Digerhuvudi ja Gamla hamni vahel. Fåröd peetakse tõeliseks suveparadiisiks, mis olevat tänu omapärasele loodusele, Ullahau liivadüünide ning Sundersandi pika liivarannaga eksootiline isegi gotlandlastele endile.  
 
 
Langhammari raukad. Fotod: A. Engman (ülemine), T. Padu (alumine).
 

114 km² suurust Fårö saart eraldab põhisaarest Fårösundi väin. Praam Fårösundist ja Broast väljub suvisel ajal igal täis- ja pooltunnil, muudel aegadel on liiklus harvem. Kitsukese väina ületus kestab 7-10 minutit.
 

Suvine praamijärjekord. Foto: A. Engman.
 
Turismihooajal on Fårö populaarne sihtkoht, muul ajal elab aga saarel alla kuuesaja inimese. Kas kõik neist ka kohalikku murret – väidetavalt kõige arhailisemat kogu Rootsis – räägivad, jäi siinkirjutajale lühikese saarekülastuse ajal välja selgitamata. Ehk järgmine kord.  

No comments:

Post a Comment