Saturday, September 17, 2011

Eureka! Tähelepanekuid Sürakuusast.


Fontana Aretusa

Sürakuusa on linn, mida Cicero pidas antiikmaailma ilusaimaks ja mis pakkus konkurentsi isegi toonasele n.n linnade linnale ehk Ateenale. See Joonia mere kaldal asuv ülikoolilinnake oli omal ajal üks kuulsamaid antiikkultuuri keskusi ning antiikmaailma kultuurilist lopsakust ja erinevate kultuuride segunemist on siin tunda ka täna pea igal sammul. Selles linnas sündis aastal 287 e.m.a. antiikmaailma suurim teadlane-leiutaja Archimedes ning ka Platon on siin elanud. Lühiajaliselt on Sürakuusa olnud Sitsiilia pealinn ja keiser Konstantinuse ajal ka Bütsantsi impeeriumi kese (663-878).

Ligikaudu 125 000 elanikuga Sürakuusa ongi ennekõike kultuurilinn, mida kinnitab ka linna kuulumine UNESCO kultuuripärandi nimistusse. Linn võiks kuuluda nende rändurite rännukaardile, kes tahavad mõista euroopa kultuuri juuri ja tausta, aga ka ristikiriku ajalugu ja seda, kuidas üks kultuuriruum võib sujuvalt asenduda teisega ja nõnda kasvatada üldist „kultuurikihti“. Sürakuusa on linn, mida on mainitud ka Uue Testamendi Apostlite tegude raamatus (28:12), kus on juttu apostel Pauluse teekonnast Rooma. Nimelt olla Paulus peatunud Sürakuusas kolm päeva.

Linn on oma värvika ajaloo jooksul jagunenud kaheks osaks – 4. sajandil e.m.a korintlaste asustatud Ortyga saareks ning ülejäänud linnaks (Acradina, Tyche). Siin linnas on kõike – kultuuri, mitmekülgset ajalugu, rannaelu, mõnusaid kohvikuid, õdusaid restorane, eksklusiivseid hotelle, taskukohase hinnaga B&B majutuskohti (peamiselt raudteejaama lähistel), lihtsaid kauplusi ja kallemaid väikepoekesi. Turiste ei ole linnas mitte just liiga palju (või hajuvad nad linna erinevate osade ja vaatamisväärsuste vahel sedavõrd ühtlaselt, et nende kohalolu väga ei häiri).


Sürakuusas olles tasuks külastada endises juutide linnaosas asuvat Alla Giudecca (www.allagiudecca.it) hotelli ja iseäranis hotelli keldris asuvaid ja juhuslikult restaureerimistööde käigus avastatud judaistlikke rituaalseid basseine - miqve´sid. Olevat ühed paremini säilinud ja vanimad omataolised Euroopas. 20 m sügavusel maa all asuvad miqved ja nende juurde kuuluvad ruumid on müstilised. Basseinides olev allikavesi on karge ja selge. Kunagi olid basseinid ühendatud sünagoogiga, kuid ehitati kinni 1492. aastal, kui juudid Ortyga saarelt välja saadeti.

Hotelli ümbruskond on oma labürintliku tänavate võrgustikuga romantikutele ja muidu uitajatele tõeline paradiis. Kui kohalikega jutule saada, on võimalik hea õnne korral heita pilk ka mõnda kodusse. Eelmainitud hotell on ka igati õdus koht ööbimiseks ning erinevalt paljudest teistest Sitsiilia majutuskohtadest on hommikusöök Alla Giudeccas mitmekülgne. Kindlasti tasub hommikusöögi juurde tellida klaas sidrunimaitselist või mandlipiima granitat - ergutav algus päevale. Iseäranis siis, kui eelmine õhtu ja öö on läinud pisut pikaks.


Suhkrust ja nisujahutoodetest hommikusöögil puudust ei ole

Hotelli läheduses on koduselt mõjuv väike Piccolo Teatro dei Pupi (www.pupari.it) nukuteater. Etendused toimuvad umbes kord päevas ja kuna temaatiliselt on need üsna klassikalised hea-võidab-kurja lood, siis ei ole etendusi vaatama minnes itaalia või sitsiilia keele oskus ilmtingimata  vajalik. Midagi taipab igaüks (kes tahab taibata).

Siinsamas lähedal on ka 5. sajandist e.m.a. pärineva ateena templi varemetele ehitatud Sürakuusa katedraal, mis on kõnekas näide sellest, kuidas integreerida erinevad kultuurid ja religioonid.


Keskhommikune vaade Sürakuusa katedraalile

Katedraalist lõuna suunas liikudes jõuab suurema vaevata Fontana Aretusa juurde, millest on aastatuhandeid pulbitsenud linnaelanike rõõmuks kristalset allikavett. Mõni samm edasi on Apollo templi varemed, millest alles ei ole küll palju, kuid ettekujutuse kunagisest kultuspaigast annab.

Üle silla jalutades on mõne minuti kaugusel linna modernseim osa Acradina oma kihava elu, kaupluste ja äridega. Samas lähedal asub ka Sürakuusa foorum (Foro Siracusano).  Acardinasse jääb ka Püha Luciale pühendatud kirik (Chiesa di Santa Lucia al Sepolcro) ja selle kõrval laiutav hiiglaslik piazza. 17. sajandil ehitatud kirik on pühendatud aastal 304 hukatud märtrile, keda tuntakse m.h üsna hästi Põhjamaades ning ka mitmel pool Eestis korraldatakse luutsinapäeval, 13. detsembril tema auks valguse-pidustusi.


Püha Luciale pühendatud kirik

Edasi kõndides jõuab suhteliselt hõlpsa vaevaga Tyche linnaosas asuvate katakombideni, kus esimeste sajandite kristlased kogunesid, palvusi ja jumalateenistusi pidasid, aga mille kaugematesse soppidesse ka oma lähedasi matsid. Sürakuusa katakombe peetakse Rooma katakombide järel suurimateks Itaalias. Katakombide kõrval on kaunikesti idülliline püha Johannese basiilika. Tyche linnaosaga tutvumiseks tasub kindlasti aega võtta, sest lisaks katakombidele on seal ka ülevaatliku ekspositsiooniga arheoloogiamuuseum, arheoloogiapark (Parco Arheologico della Neapolis), kreeka amfiteater 16 000 istekohaga ja 2. sajandist pärinev rooma amfiteater. Viimane on Itaalias omasuguste hulgas suuruselt kolmas, jäädes alla vaid Rooma ja Verona amfiteatritele.  

Kokkuvõtteks võiks Sürakuusa olla ühe õige kultuuri- ja ajaloogurmaani sihtkoht, kus tegemist ja nähtu endasse talletamiseks jagub mitmeteks päevadeks ja mine tea, võib-olla ka pärast seda, kuid olete juba Sürakuusast järgmistesse kohtadesse edasi liikunud. Rock'n'roll'i kuningaks tituleeritud Elvis Presley on ühe oma paljudest surematutest lauludest nimetanud pealkirjaga „Always on my mind“. Siinkirjutaja võib Sürakuusa osas tõdeda sama.


Ortyga maalilised tänavad

Lähem teave: http://www.comune.siracusa.it/

1 comment:

  1. Hey~ väga kenasti kirjutatud! Tellisin just endale reisi sellesse ajaloolisesse linna 5 päevaks, ja Sinu nipid on täielik kulla allikas :-)

    ReplyDelete