Friday, February 25, 2011

Elule taasäratatud vaimutempel. Peterburi Jaani kirik.


Pühapäeval, 20. veebruaril taaspühitseti Peterburi Jaani kirik. Tegemist oli väga sümboolse sündmusega nii Eesti Evangeelsele Luterlikule Kirikule kui riigile. See kirik on Eesti identiteedi, iseseisvuse, kultuuriloo ning luterliku kiriku omavahelist seost tähistav majakas, mis loodetavasti valgustab taas nii Peterburi eestlaskonda kui ka kõiki teisi, kelle jaoks on Eesti, selle riigi rahvas, keel ja identiteet olulised.



Tabavalt ütles oma kõnes president Toomas Hendrik Ilves, et oma kirik Peterburis on eestlastele tähendanud kolme olulist asja: eesmärki, sümbolit, teekonda. Sellel teekonnal liikumiseks anti kiriku taaspühitsemisega uus hoog. Avamispidustused olid rahvarohked ja ülevad – vaimulike rida oli esinduslik, Eesti Vabariiki esindasid lisaks Vabariigi Presidendile välisminister ja kultuuriminister. Lisaks arvukalt rahvuskaaslasi nii Eestist, Peterburist kui mujalt. Muusika, mis nii avajumalateenistusel kui hilisemal kontserdil kõlas, puges usutavasti iga kuulaja südamesse.  

Väga tahaks loota, et Peterburi Jaani kirik on edaspidi eesti kultuuri ja vaimuelu väärikas tempel Venemaal. Sobilikud eeldused on selleks loodud.


Head rändurid! Kui satute kaunisse Neevalinna, käige kindlasti ära ka Dekabristide uulitsal asuvas Jaani kirikus, sest see on kõnekas killuke meie - eestlaste - loost!

No comments:

Post a Comment